Çünkü odağı “insan” (Employee Experience EX)

Gül ARSLAN
3 min readMar 23, 2021

--

Bugün herkesin gündemi, Çalışan Deneyimi

Çalışan deneyimi, son yıllarda ivme kazanan ve günümüzde insanı odağa alan İnsan kaynakları departmanın gündeme aldığı en önemli konulardan biri. Bana kalırsa sadece İnsan kaynakları departmanı için değil, müşteri deneyimine büyük katkısı sebebiyle tüm organizasyon için stratejik bir öneme sahip. Güçlü bir Çalışan Deneyimi yaşatmadan, müşteri deneyimini yaşatmak neredeyse imkânsız.

Çalışan deneyiminin en net tanımı; çalışanların şirketleriyle gerçekleştirdikleri etkileşimlere dair, sahip oldukları algıların bütünüdür. Şirketin sunduklarından çok, şirket için çalışanın algıladığı süreçlerdir. Deneyimi etkileyen anahtar kelimeler empati ve güçlü iletişim, güvende hissetme, tavizsiz sağlık ve zindelik, iş sürekliliği, kapsayıcı liderlik, etkin kaygı yönetimi, dijital iş modeline geçişte uyum ve destek gibi başlıkları sayabiliriz. Dengelerin biraz değiştiğini söyleyebiliriz. Yakın zamana kadar şirketler çalışanlarından aidiyet beklerken, şimdi çalışanlar da şirketlerden bir sahiplenme bekliyorlar. Üstelik çalıştıkları kurumların, sadece kendilerini değil; ailelerini, ekosistemdeki paydaşları, toplumu ve ülkelerini sahiplendiklerini görmek istiyorlar.

Aslına bakarsanız liderin rolü burada kritik öneme sahip. Çalışan deneyimi sadece iyi algıları değil; kötü algıları kapsar ve tasarımsal düşünmeye odaklanır. Alt kademeden üst kademeye kadar herkesin sorumluluğundadır. Hemen hemen her etkileşimin nitelikli ölçülmesi gerekir. En önemli soru çalışan memnuniyeti için neler yapılabilir? Sorusunun sorulmasıdır.

Çalışan deneyiminden çıkan sonuç şirketi daha başarılı bir pozisyona sokabileceği gibi sürüklenişede itebilir. Çünkü başarının temelinde etkili bir slogan, kaliteli bir excel tablosu veya gündemi sarsan bir teknoloji değil; insan vardır. Hedeflere ulaşmak için en kestirme ve nitelikli yoldur.

Airbnb’nin EX’ten sorumlu eski yöneticisi Mark Levy, “Şirket kültürünü iyileştirme ve başarıya ulaşmada, çalışanı etkileyen her konu çalışan deneyiminin bir parçası olabilir.” sözleriyle yeni bir bakış açısı getiriyor. Dünyada çalışan deneyimini iyileştirme konusunda çeşitli örnek girişimler var; örneğin Capital One ve Microsoft, çalışanların ihtiyaçlarına ve projelerine göre farklı lokasyon alternatifleri sunuyor. Best Buy ise çalışanlarının, işlerini yaptıkları sürece nerede ve günün hangi saatinde çalıştıklarıyla ilgilenmiyor. Uzaktan çalışma konusunda dünyada sayısız örnek var. Bu örneklerin yanında, Holacracy gibi kendi kendini yöneten organizasyon modelleri de çalışanların sürekli gelişimi ve çok yönlü kariyer planı oluşturmaları konusunda fırsatlar sunuyor.

Dönemsel değerlendirme anketlerinde çalışan memnuniyet anket sorularının yanı sıra istifa, görev değişikliği, eğitim, sağlık, güven iletişimle ilgili anketlerin yapılması kritik önem taşıyor. Bir diğer kritik önem ise, verilerin karar almaya etki edebilmesi doğru analiz sağlamasından geçiyor. Anketler kapalı ve açık uçlu sorularla desteklenmeli çalışanlar yönetici ve takım arkadaşlarını, yöneticiler ise çalışanlarını değerlendirebilmelidir. Dijitalleşmenin hayatımıza Covid-19 süreci ile birlikte daha net geçiş yapmasıyla; etkili geri bildirim araçlarının kullanılması, verilerin hızlı ve doğru analiz edilmesi, karar vermede çalışan yönetici lider arasında hızlı ve etkin bir iletişimi desteklemektedir.

Çalışanlardan aldığımız etkili geri bildirimin fayda sağlayabilmesi ve çalışan deneyimi kültürünü içselleştirilmesi adına önemli olan anketlerin, verilerin gizliliğin sağlanmasıdır. Çalışan anketin güvenliğinin ve gizliliğinin sağlandığından emin olmalıdır. Çalışanın kendini rahat ifade edebilmesi iyi algılar ve kötü algılar üzerinde iyileştirilme olanağını sağlar. Kurum Kültürünün bir parçası haline gelmesiyle çok daha şeffaf açık gerçekçi iletişim kurarak stratejiye yönelik nitelikli verilere ulaşmak mümkün olacaktır.

Özünde, insan odağının olması çalışanlara değer verilmesi önemsenmesi ve bunu bir kültür olarak kurumun içselleştirmesi gerekir.

“Kültür stratejiyi kahvaltıda yer” Peter Drucker

Sevgiler.

--

--

Gül ARSLAN
Gül ARSLAN

Written by Gül ARSLAN

New-Age HR Industy 4.0 Acedemician ICF Executive Coach

No responses yet